Google her geçen gün yeni bir sürprizi ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şimdi de web sitesi sahiplerinin yavaş yavaş Google Webmaster Tools üzerinde görmüş oldukları AMP (Accelerated Mobile Pages) aktif olarak kullanılmaya başlandı. Peki AMP Nedir ? Mobil AMP nasıl kullanılmalıdır ?
Google AMP uzun adıyla Accelerated Mobil Pages olarak adlandırılmaktadır. Amacı tamamen mobil siteler için mobil sayfa hızlandırma çalışmasıdır. 2016 yılının Şubat ayında devreye giren bu sistem etkisini belli etmeye başladı bile. Google artık hızlandırılmış mobil sayfalara önem vermeye başladı. Bu yüzden BuzzFeed, Financial Times, The Guardian, El Pais, Time, The Wall Street Journal, Twitter, Pinterest, WordPress.com, Chartbeat, Parse.ly, Adobe Analytics ve LinkedIn gibi büyük şirketler dahi AMP çalışması içerisine girdiler.
Google yapmış olduğu açıklamalarda tüm servislerini AMP HTML’e geçirdiğini söylüyor. Yavaş yavaş geçişini yaptıklarını dile getirdiler. Mobil uyumlu web sitesi ve mobil sayfaların hızına göre mobil sıralamada da dalgalanma olacağı düşünülüyor.
Accelerated Mobil Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)
Sadeleştirilmiş HTML formatı olarak söylenen Google Mobil AMP normale göre mobil sayfalarda %80-85’e kadar bir hız artışı sağlamaktadır. Bu kadar hızlı erişim sağlanan sitelerde geçirilen süre diğer sitelere nazaran yüksek olduğu zaman sıralamada da mobil sayfaları hızlı olan siteler üst sıralara çıkacaktır. İlk olarak proje Github üzerinde görüldüğü gibi, şu anda Open Source tarafından da geliştirilmeye devam ediyor.
Google Amp Neden Yapıldı ?
Peki neden böyle bir işe girişilmiş. Mobil siteler arttığı için burada oluşan http istekleri balon gibi şişmiş durumda bu durumdan dolayıda mobil web sitelerin performansları ciddi manada düşmüş durumda. Buda giderek artan mobil kullanımda ciddi manada olumsuz etkileyecek bir durum. Bunun önüne geçmek için Google belli standartları gerçekleştirecek bir open source framework hazırlıyor işte. HTTP isteklerini minumuma indirmek için AMP’de, üçüncü taraf JavaScript kodlarına yer yok. Hatta CSS kodları bile kısıtlanıyor. Fakat kullanıcı deneyimini de göz ardı etmek istemeyen Google bununla ilgili başka nasıl adımlar atacak göreceğiz.